FERRAN AGULLÓ

Ferran Agulló Vidal (1863-1933), advocat, escriptor, poeta i polític del partit de la Lliga Regionalista de Catalunya, fou qui per primera vegada anomenà com a Costa Brava el tram costaner comprès ”des de la Tordera al Cap de Creus, i seguint el Port de la Selva fins a Banyuls”.

Aquell -diem-ne “bateig oficial”- anà signat com sempre feia sota el pseudònim de “Pol” i el feu en forma d’article al diari La Veu de Catalunya, el dia 12 de setembre de l’any 1908. Fou una resposta a un altre article publicat el mateix dia anterior pel seu amic Lluís Duran i Ventosa, el qual feia comparacions del litoral gironí amb a la denominada “Costa Brava de Mallorca”.

Sobre l’indret exacte on s’efectuà el bateig hi ha tres teories diferents. L’una diu que fou a la finca “es Paradís” de Fornells (Begur), enmig d’un banquet on hi eren presents destacats membres de la Lliga Regionalista de Catalunya; l’altra diu que Agulló ho pronuncià per primera vegada des del cim de l’ermita de Sant Elm a Sant Feliu de Guíxols, en contemplar l’esplèndida costa que fins el cap de Tossa des d’allí s’albira. I la tercera versió, en clau blanenca, emplaça el bateig a Blanes demostrant-ho per escrit perqué quan Agulló aquell dia 11 de setembre va obrir el diari i llegí Duran, s'hi trobava passant l'estiu. Així ho manifestaria l'endemà, publicant el que seria el text bapsitmal: "la segona (es refereix a una segona lectura que havia fet de l'escrit de Duran) a l'hora de la posta, com un homenatge a la teva oda a la Costa Brava, de finalitat pràctica, com totes les teves pensades. Era a dalt d'un espadat feréstec, que baixa al mar en terratrèmol de roques, per atzavares verdes i fonolls d'or, en son cim unes ruïnes d'un antic convent li donen to legendari, a llevant una esplèndida decoració de caps i roques, puntes i freus, penyalars i cales, fins a les muntanyes de Tossa, ..."